Povratak na ostale novosti

U Muću otvoren pogon za proizvodnju inćuna

Na 7000 metara četvornih parcele u radnoj zoni Prisike u Muću svečano je jučer otvoren pogon za preradu proizvoda od ribarstva “Canicula”, te zauzima 2000 metara četvornih objekta, ukupno vrijedan 32 milijuna kuna, talijanskog investitora Cristiana Seria (Cristian Serio) sa Sicilije koji je prije pet godina počeo svoj poslovni put u Hrvatskoj.

Prije nekoliko dana u jednom kafiću sjede do mene dva čovjeka, čitaju “Slobodnu Dalmaciju” i komentiraju: “A vidi ovoga, mladi Sicilijanac otvara tvornicu ribe, i to u Muću!? Ovo, ili je pobiga od doma ili je potpuno poludija! - kazao je Cristian Serio i nasmijao okupljene te na hrvatskom nastavio:

U Hrvatskoj sam došao prije pet godina i nije bilo lako naviknut se, lakše je bilo razumjeti, pa i progovoriti hrvatski jezik nego shvatiti način na koji ovdje funkcionira poslovno okruženje. No, unatoč tim preprekama stekao sam veliko iskustvo i ono još važnije, brojna prijateljstva i kvalitetne suradnike. Naučio sam kako na najbolji način primjeniti iskustvo i tradiciju jer spojili smo ovdje Hrvatsku i Italiju, Dalmaciju i Siciliju, obalu i Zagoru. Zašto Hrvatska, pitaju me. Živim u Splitu, radim posao koji volim, ma, ko to može platit! - opet je u našem duhu raspoložio goste.

Sad ste u Muću? A, zašto ne? Samo 20-ak je kilometara od mora, dobro povezan s obalom, s općinom. Imamo sve preduvjete da stvorimo vrhunski proivod koji ponosno može biti poslužen u bilo kojem restoranu ili trgovačkom lancu - poručio je Serio i zaradio još jednom veliki pljesak.

Danas u Muću zato ponosno otvaramo proizvodni pogon koji neće biti posljednji – uvjeren je talijanski investitor najavivši kako tvrtka “Canicula” namjerava pokrenuti još jedan pogon za dimljenje ribe i liniju za proizvode od dimljenje ribe.

Ovo je jedna vrijedna investicija, gospodarski iskorak koji treba podržati i koji zapošljava stanovnike Muća i bliže okolice. U suradnji s Općinom Muć sufinancirali smo ovu poduzetničku zonu, to je jedan od bitnih gospodarskih alata jer u zonama investitori mogu najlakše i najbrže ostvariti svoje poduzetničke ideje. Imat ćete načelniče našu podršku u ovakvim projektima. Treba podržati lokalnu zajednicu u ovakvim nastojanjima jer to je upravo način izlaska iz krize – poručio je i splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja nakon čega su on i Giuseppe Seria, Cristianov otac, zajedno presjekli vrpcu i svečano označili da je pogon otvoren.

Podršku projektu i riječi potpore i ovom su prilikom dali pomoćnik ministra gospodarstva Ivan Sertić i načelnik Općine Muć Filip Stupalo, te brojni suradnici.

Program su uz bogatu trpezu domaćih proizvoda uveličali klapa “Iskon”, KUD “Branimir 888” Muć i balerine splitskog ansambla HNK.

Želimo pomoći našoj regiji da pored turizma bilježi rast i u drugim, proizvodnim djelatnostima, a istovremeno vodimo brigu o očuvanju i unapređenju okoliša.